Държавното дружество “Врана ще  изкупи необходимото количество зърно за Държавния

...
Държавното дружество “Врана ще  изкупи необходимото количество зърно за Държавния
Коментари Харесай

“Врана ЕАД” ще купува зърното за Държавния резерв до 2023-а

Държавното сдружение “Врана ” ще  изкупи нужното количество зърно за Държавния запас до 2023 година. Това оповестява БНР, базирайки се на изявление на зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Христанов не е изключил вероятността скоро да се стигне до възбрана за експорт на зърно от страната. Причината - с темповете, с които сега се изнася, цялото налично зърно в страната ще бъде експортирано за 4 месеца. Ето за какво при постигане на хигиеничен най-малко България ще изиска позволение от Европейската комисия да наложи възбрана за експорт, като се задейства плануванаъа за задачата европейска процедура за обезпечаване на продоволствената сигурност на страните членки, изясни Христанов.

" Врана ЕАД " е вторият избор на Министерството на земеделието, откакто от " Сортови семена хайлайф “ отхвърлиха да вземат участие в изкупуването на зърно. Министърът Иван Иванов ги упрекна в бойкот.

Стопанство „ Врана “ има 100-годишна история - от придворно царско стопанство на Фердинанд и Борис, през стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н до държавно дружество през днешния ден.

Заместник-министър Иван Христанов изясни, че изкупуването на зърното ще стане през брокери на Държавния запас и страната няма да заплаща комисионни, с което ще се спестят 1 милион лв.. Освен това се чака, че поради огромните размери на покупко-продажбите комисионните на Софийската стокова борса също да бъдат понижени.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР